Trabzonda Deprem Tatbi̇katı

TRABZON’DA 36 YIL BOYUNCA FAALİYET GÖSTEREN ESKİ OTOGAR ALANINDA SÜREN YIKIM İŞLEMLERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN DEPREM TATBİKATI GERÇEĞİ ARATMADI. TATBİKATTA SENARYO GEREĞİ GÖÇÜK ALTINDA MAHSUR KALAN 5 İŞÇİ İÇİN ARAMA KURTARMA ÇALIŞMASI YAPAN EKİPLER 1 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞTI, YARALANAN 4 KİŞİNİN GÖÇÜK ALTINDAN ÇIKARTARAK HASTANEYE ULAŞTIRDI.

Trabzonda Deprem Tatbi̇katı
Yayınlama: 13.11.2023
A+
A-

Trabzon’da eski otogar alanında gerçekleştirilen deprem tatbikatı gerçeği aratmadı. Tatbikatta senaryo gereği göçük altında mahsur kalan 5 işçi için arama kurtarma çalışması yapan ekipler 1 kişinin cansız bedenine ulaştı, yaralanan 4 kişinin göçük altından çıkartarak hastaneye ulaştırdı.

Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Sanayi mahallesinde 36 yıl boyunca faaliyet gösteren eski otogar alanında süren yıkım işlemlerini fırsata çeviren Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürlüğünce deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği eski terminal binasında süren yıkım çalışmaları esnasında çökme meydana geldiği ve 5 işçinin göçük altında mahsur kaldığı ihbarı verildi. İhbarın alınması üzerine Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma, UMKE, ANDA, İHH, Takat ve Kızılay ekipleri olay yerine geldi. Olay yerine gelen ekiplerce alınan güvenlik önlemlerinin ardından güvenli bölge oluşturularak arama kurtarma çalışmalarına başlandı. 53 personel, 1 arama kurtarma köpeği ile 5 ayrı noktada gerçekleştirilen tatbikatta 1 kişinin cansız bedenine, 4 kişiye ise yaralı olarak ulaşıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ortahisar İtfaiye Grup Amirliğinde kendini geliştirerek 3 yıl önce köpek eğitmenliğine başlayan İsmail Ersoy’un yetiştirdiği K9 köpeği ‘Rita’nın da katıldığı tatbikat gerçeği aratmazken, arama kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra göçük olan bina üzerinde sektörleme çalışması yapıldı.

Kentsel Arama Kurtarma Tatbikatı ile ilgili bilgiler veren Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürü Fatih Yardımcı, “6 Şubat depremlerinden sonra sahada çalışan ekiplerin koordinasyonu, çalışan gönüllerin ve kamu görevlilerinin birbirini tanıması açısından organizasyonları önem veriyoruz. Değişik alanlarda tekrarlamaya çalışıyoruz. Daha önce ormanda, doğada arama kurtarma ekipleri ile aynı ekiplerle bir organizasyon yaptık. Bu organizasyonun 2. etabı olarak gördüğümüz kentsel arama kurtarma ile ilgili bir çalışma gerçekleştireceğiz. Yapılan çalışmaya 53 personel katılıyor. 5 sivil toplum kuruluşu ve itfaiye arama kurtarma ekipleri ile beraber arama kurtarma köpeğimiz dahil olmak üzere bir tatbikat gerçekleştireceğiz. Gerçekleştirilen tatbikatta ölü ya da canlı ulaşılan kişilerin tahliyesi yapılacak ilk yardımın ivediliği ekiplerin kendi aralarında bilgi paylaşımı kurtarma ve organizasyonun sağlıklı yürümesi adına bir süreç yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.

Ulusal Medikal Kurtarma (UMKA) ekibinden Paramedik Çağlar Öncel ise, coğrafya gereği afetlerin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, “Bizde bunlara hazırlık açısından tatbikatlar, eğitimler planlıyoruz. Bugün Trabzon İtfaiyesi’nin hazırlamış olduğu tatbikata destek vermek amaçlı buradayız. Burada ekiplerin beraber çalışma alanlarında uyum içerisinde çalışmaları oldukça önemli ve kıymetlidir. Burada bildikleri paylaşmak, birlikte çalışma faaliyetleri yürütmek ve en önemli aynı dili konuşmak için buradayız” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.