Kkka Hastalığına Yöneli̇k Spesi̇fi̇k Gen Araştırması

Spread the love

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) HASTALIĞINA YÖNELİK SPESİFİK GENLER ÜZERİNE DÜNYADA İLK DEFA ÇALIŞMA YAPAN MERSİN ÜNİVERSİTESİ (MÜ) TIP FAKÜLTESİ TIBBI BİYOLOJİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. SERDAL ARSLAN, “COVİD-19 PANDEMİSİ İLE BİRLİKTE VİRAL ENFEKSİYONLAR ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE DÜNYADA PANDEMİYE DÖNÜŞTÜ. İNSANLARIN HAYATINI VE ÜLKE EKONOMİSİNİ ETKİLEYEN ETKİLER ORTAYA ÇIKARDIĞINI GÖRDÜK. KKKA’DA COVİD-19’A BENZER BİR VİRÜS. BİZ BURADA HER BİR HASTANIN, BU HASTALIĞA KARŞI VERDİĞİ CEVAPLA İLGİLİ GENLERİ ARAŞTIRMAYI AMAÇLIYORUZ” DEDİ.

Kkka Hastalığına Yöneli̇k Spesi̇fi̇k Gen Araştırması
Yayınlama: 05.01.2024
A+
A-
Spread the love

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yönelik spesifik genler üzerine dünyada ilk defa çalışma yapan Mersin Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Tıbbı Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdal Arslan, “Covid-19 pandemisi ile birlikte viral enfeksiyonlar çok hızlı bir şekilde dünyada pandemiye dönüştü. İnsanların hayatını ve ülke ekonomisini etkileyen etkiler ortaya çıkardığını gördük. KKKA’da Covid-19’a benzer bir virüs. Biz burada her bir hastanın, bu hastalığa karşı verdiği cevapla ilgili genleri araştırmayı amaçlıyoruz” dedi.

MÜ Tıp Fakültesi Tıbbı Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdal Arslan ve beraberinde lisanslı öğrencilerden oluşan ekip TUBİTAK destekli proje ile KKKA’nın ortaya çıkmasına neden olan genler üzerinde çalışma başlattı. Yaklaşık 3 yıl sürecek olan projenin sonucunda, hastalığın tedavisine yönelik genler tespit edildiğinde daha üst düzey güvenlikte laboratuvarlarda çalışma yapılacağı ifade edildi.

Çalışma dünyada ilk olma niteliği taşıyor

Çalışmanın dünyada ilk olması nedeniyle önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Serdal Arslan, KKKA’ya neden olan genler bulunduğunda hastalık kaynaklı ölüm, hayatta kalma ya da uzun süre hastanede yatma sebeplerinin ortaya konulmuş olacağını söyledi.

Hastalığın şiddetli geçmesi ve ölüme neden olan genler tespit edildikten sonra, bu genlerin düzenlenmesiyle hastalığı tedavi etmeyi amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Arslan, “Tespit ettiğimiz genleri düzenleyerek hastalığı tedavi etmeyi amaçlıyoruz. Biyogüvenlik düzeyi yüksek laboratuvarlarda bu ilaçları deneme ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“İlaç geliştirebilirsek, birçok insanın hayatını kurtarma şansımız olacak”

Çalışma çerçevesinde hakkında bilgi veren Arslan, “Çalışma hem insanların hayatını kurtarıyor hem de ülkenin ekonomisine ciddi katkı sağlayacak ilaçların üretilmesine sebep olabilir. Biz de bu açıdan üst düzey laboratuvarlarda, biyogüvenlik düzeyi yüksek laboratuvarlarda bu projenin sonucunda elde ettiğimiz genleri deneyecek ve viral enfeksiyonlara ilaç geliştirebilecek bir altyapı oluşturmak istiyoruz. Dünyada ilk olarak gerçekleşecek bu projede uluslararası dergilerde yayınlar olacak, kongrelerde sunum yapılacak. Ayrıca eğer bir ilaç geliştirebilirsek, viral enfeksiyonların tedavisine yönelik, birçok insanın hayatını kurtarma şansımız olacak” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.