Uzmanından YKS uyarısı: “Hafıza ve konsantrasyon için günlük en az 8 saat uyku çok önemli”

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) ÖNCESİNDE ADAYLARI UYARAN ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI DR. YEŞİM ÇINAR YAKAR, “SINAV DÖNEMİ ÖNCESİNDE HAFIZA VE KONSANTRASYON İÇİN GÜNLÜK EN AZ 8 SAAT UYKU ÇOK ÖNEMLİ” DEDİ.

Uzmanından YKS uyarısı: “Hafıza ve konsantrasyon için günlük en az 8 saat uyku çok önemli”
resim yükle
Yayınlama: 31.05.2023
A+
A-

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde adayları uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, “Sınav dönemi öncesinde hafıza ve konsantrasyon için günlük en az 8 saat uyku çok önemli” dedi.

17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan YKS döneminde düzenli ders çalışmanın yanı sıra sağlıklı beslenme, uyku düzeni ve psikolojik sağlığın oldukça önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yeşim Çınar Yakar, sınava girecek olan adaylara ve velilere önemli uyarılarda bulundu.

resim yükle

“Hafıza ve konsantrasyon için günlük en az 8 saat uyku çok önemlidir”

Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, “Özellikle sınava günler kala çocuğumuzun uyku ve beslenmesi çok önemlidir. Sınav dönemi öncesinde hafıza ve konsantrasyon için günlük en az 8 saat uyku çok önemlidir. Uyku problemi yaşayan çocuklarda uyku öncesi melisa çayı önerilebilir. Melisa çayının uyku bozukluklarında ve hafıza üzerine pozitif etkisi kanıtlanmıştır. Yine kaygı nedeniyle ciddi uyku problemi yaşayan çocuklarda kısa süreli olmak üzere bu dönemde ‘melatonin’ verilebilir. Uykunun kalitesini artırmak adına özellikle saat 22.00’den sonra televizyon tablet izlenmemelidir. Çocuğunuzun sınav döneminde kaygı düzeyini azaltmak, beyin kan akışını artırmak amacıyla 1 saat civarında özellikle yeşil alanlarda yürüyüşler yapmaları çok önemlidir. Bu çocuğunuzun hem rahatlamasını hem beyin kan akışının artırıp derse daha iyi odaklanmasını sağlayacaktır. Sınava kadar ki dönemde çocuklarınızın beslenmesini paketli gıdalardan, çok şekerli ve karbonhidratlı gıdalardan uzak tutun. Çünkü kan şekerindeki dalgalanmalar beyinde hasara neden olmaktadır. Beyin ve hücreler için çok önemli olan kolin miktarını günlük 2 adet yumurta tüketimi ile alınması mümkündür. Balık tüketiminin yanı sıra keten, chia tohumu ve semiz otu gibi bitkiler yüksek miktarda omega 3 içermektedirler. Yine zeka için çok değerli olan demir takviyesini pekmez, ısırgan otu, keçiboynuzu tüketilebilir. Sitikolin, fosfotidilserin içeren takviyeler, D vitamini ve eğer düşükse B12 takviyesi önemlidir” diye konuştu.

resim yükle
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.