DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SANAT TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ TARAFINDAN, ÖĞRENCİLERİN UFUKLARINI GENİŞLETECEK, DÜNYADAKİ SAHNE VE TİYATRO IŞIKLANDIRMASINDA GÜNCEL GELİŞMELERİN DEĞERLENDİRİLDİĞİ ”2. SAHNE SANATLARI GÜNLERİ IŞIK, GÖRSEL VE TİYATRO” ADLI PROGRAM GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü tarafından, öğrencilerin ufuklarını genişletecek, dünyadaki sahne ve tiyatro ışıklandırmasında güncel gelişmelerin değerlendirildiği ’’2. Sahne Sanatları Günleri Işık, Görsel ve Tiyatro” adlı program gerçekleştirildi.
İstiklal Konferans Salonu’nda Programa, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Işık Tasarımcısı Hüseyin Tokyol, bölüm akademisyenleri ve öğrenciler katıldı. Programın davetli konuşmacısı Hüseyin Tokyol; ışık masası, ışık sistemleri, dimmer, watt, kalvin, lümen, filtre, led ışıklar, pc, fresnel ve profile ışık sistemleri, sis ve ateş makinelerinin kullanımı, led ekranlar, sahne ışık aydınlatmasının yanında dış mekan ve antik tiyatroların nasıl aydınlatılacağı gibi farklı konularda bilgilerini paylaştı.
Sahne aydınlatmasının çok maliyetli bir yatırım olduğuna işaret eden Hüseyin Tokyol, “Bu nedenle yeni sahnelerde maliyeti ve elektrik gideri çok düşük olan led ampullü sistemler kullanılmalıdır. Kendi tiyatronuzda yeterli olan ışık sistemlerini turneye çıktığınız salonlarda bulamayabilirsiniz. Turnede tekrar tekrar ışık çalışması yapmanız gerekecektir. Buna da sizin iyi bir matematik ve fizik bilmenizle kısa sürede çözüm üretebilirsiniz. Bir eserde ışık tasarımcısı, koreograf ve tasarımcı birlikte çalıştıklarında muhteşem eserler ortaya çıkar. Bir aksaklık durumunda, uyumlu çalışmak, takım olmak oluşan aksaklığın seyirciye yansıtılmadan gidermenizi sağlar. Seyirciye vermek istediğiniz etkiye göre ışığın özellikleriyle oynayıp etkili bir gösteri ortaya çıkarabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Program, Dr. Öğretim Üyesi Süleyman İnceefe tarafından Hüseyin Tokyol’a teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.