TİSK’ten ‘Toprakla Yeniden Yavrudoğan’ projesine ödül

HEKTAŞ’IN 2021’DE MEYDANA GELEN ORMAN YANGINLARINDA TARIM ALANLARI ZARAR GÖREN ANTALYA, MANAVGAT’TAKİ YAVRUDOĞAN MAHALLESİ İÇİN YÜRÜTTÜĞÜ ‘TOPRAKLA YENİDEN’ PROJESİ SAYESİNDE ÜRETİCİLERİN VERİMLİLİKLERİNDE YÜZDE 40’A YAKIN ARTIŞ OLDU. PROJE, TİSK’İN DÜZENLEDİĞİ SOSYAL SORUMLULUK ÖDÜL PROGRAMI ‘ORTAK YARINLAR’DA ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM’ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ.

TİSK’ten ‘Toprakla Yeniden Yavrudoğan’ projesine ödül
resim yükle
Yayınlama: 13.12.2022
A+
A-

HEKTAŞ’ın 2021’de meydana gelen orman yangınlarında tarım alanları zarar gören Antalya, Manavgat’taki Yavrudoğan Mahallesi için yürüttüğü ‘Toprakla Yeniden’ projesi sayesinde üreticilerin verimliliklerinde yüzde 40’a yakın artış oldu. Proje, TİSK’in düzenlediği sosyal sorumluluk ödül programı ‘Ortak Yarınlar’da ‘Yeşil Dönüşüm’ ödülüne layık görüldü.

Türkiye’de tarım endüstrisine büyük katkı sağlayan HEKTAŞ’ın, 2021’in yaz aylarında yaşanan orman yangınlarında, tarımsal üretim alanları zarar gören Antalya, Manavgat’taki Yenidoğan Mahallesi için hayata geçirdiği ‘Toprakla Yeniden’ projesi sayesinde bölgedeki üreticilerin verimlilikleri önemli ölçüde arttı. Toprağın ekolojik ve tarımsal rehabilitasyonu için hayata geçirilen proje, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) düzenlediği sosyal sorumluluk ödül programı ‘Ortak Yarınlar’da ‘Yeşil Dönüşüm’ ödülüne layık görüldü.

resim yükle

HEKTAŞ Genel Müdürü H. Zafer Terzioğlu, Türkiye’de akıllı tarımın öncülüğünü üstlenen 66 yıllık köklü bir firma olarak, geliştirdikleri ürün ve hizmetlerle çiftçilerin bilinçlenmesi ve güçlenmesi için çalıştıklarını vurguladı. Bugün sürdürülebilir tarım için toprağın ve suyun korunmasının şart olduğunu kaydeden Terzioğlu, bu noktada üreticileri doğru tarım uygulamalarına yönlendirerek onları bilinçlendirdiklerini, verimliliği arttırırken toprağı ve doğal kaynakları korumaya özen gösterdiklerini belirtti.

Terzioğlu bu kapsamda, 2021’deki orman yangınlarında büyük zarar gören Antalya, Manavgat’taki Yavrudoğan Mahallesi’ni kendilerine pilot bölge olarak belirlediklerini söyledi. Proje kapsamında yangından etkilenen 27 üreticinin yaklaşık 150 dekarlık sera alanında topraklarının güçlenmesi, üretimin devam etmesi ve daha verimli geçmesi için destek olduklarını kaydeden Terzioğlu, “Proje süresince üreticilere yaklaşık 5 bin litre sıvı gübre, 16 bin kilogram damlama ve taban gübresi desteğinde bulunduk” dedi.

Organomineral ve sıvı gübre farkındalığı oluştu

Yapılan açıklamaya göre, şirketin ekimden hasata kadarki süreçte uygulamalı olarak verdiği teknik danışmanlık hizmeti ile üreticiler doğru tarım uygulamalarını hayata geçirerek, bu yılki verimlerinde yüzde 40’a yakın artış sağladı. Kullanılan doğru ürün ve teknikler sayesinde her yıl alınan hasat sayısının ikiden üçe çıkması verimlilik artışında etkili oldu. Hasat süreleri de 45 günden 50 güne çıktı. Uzayan sürede bitki üzerinde gelişen mahsul adetleri arttı. Üreticilerin A kalite meyve üretiminde yaşadıkları artış sayesinde ihracat oranları da bu yıl yüzde 30’lardan yüzde 70’lere kadar yükseldi. Üreticiler ayrıca proje sayesinde daha önce tercih etmedikleri ancak toprak rehabilitasyonunda öncü rol oynayan organomineral gübre kullanımına yönelik farkındalık kazandı.

resim yükle

Verimliliğin artırılması ve çevrenin korunması amacıyla sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak ve üreticileri bilinçlendirmek için çalışmalar yapıldığını belirten Terzioğlu, “Yaptığımız çalışmaların üreticilerimizde ve üretim alanlarında fark yarattığını görmek gurur verici. Ayrıca ödüllerle de bu başarılarımızı taçlandırdığımız için çok mutluyuz” dedi.

resim yükle
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.