Si̇verekte Töre Ti̇yatro Oyunu

Spread the love

SİVEREK’TE TÖRE TİYATRO OYUNUNA YOĞUN İLGİ

Si̇verekte Töre Ti̇yatro Oyunu
Yayınlama: 10.06.2024
A+
A-
Spread the love

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde düzenlenen töre tiyatro oyunu, yoğun ilgi gördü. Yönetmenliğini Faruk Bardakçı’nın yaptığı, Turgut Özakman’ın tiyatroya uyarlanan töre oyunu Siverek Mehmetçik İlkokulu konferans salonunda sahnelendi.

Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği (SİVİL-DER) destekleriyle sahnelenen töre tiyatro oyunu, yöresel kıyafetlerle donatılmış oyuncuların performansıyla dikkat çekti. Oyun, bölgenin geleneksel törelerini ve toplumsal yapısını yansıtarak seyircilere kültürel bir deneyim yaşattı.

Amaçlarının bölgede devamlı kan akmasına sebep olan törelere dikkat çekmek ve tiyatro yoluyla da olsa mesaj vermek olduğunu söyleyen oyun yönetmeni Faruk Bardakçı, “Maalesef bölgemizde töre adı altında başlayan ve yıllarca süren kan davaları nedeniyle çok acılar yaşanıyor. Biz de bir tiyatro topluluğu olarak buna duyarlılık göstermek için bu oyunu hazırlamayı düşündük. Töre oyunumuz 2 aile arasında başlayan bir kan davasında, kan davalı adam düşman ailenin evine sığınıyor. Ondan sonra töre de evine sığınan kanlısı bile olsa vurulmayacağı anlatılıyor, kanlı adam evin içinde olduğu sürece hiçbir zarar görmüyor. Bu süreçte kanlı adam ile evin kızı arasında bir sevgi bağı kuruluyor ve aşık oluyorlar. Bunlar beraber kaçmayı planlarken, kanlı adam evin dışına çıktığı gibi öldürülüyor. Ve böylece kan davası maalesef devam ediyor. Burada amacımız bu kan davalarının, töre cinayetlerinin durdurulmasıdır” dedi.

Oyunda Muhtar rolü oynayan eğitimci Halil Manuş, “Amacımız bu tür tiyatro oyunları yoluyla bölgede kangrenleşen kan davası ve töre cinayetlerine parmak basmaktır. Zaten tiyatro insana, insanı, insanla anlatma sanatıdır. Biz tiyatro topluluğu olarak daha önce bağımlılık üzerine birkaç çalışma yaptık. Sivereklilerin ilgisi nedeniyle kendilerine çok teşekkür ediyoruz” diye belirtti.

Sivil Der olarak kültürel çalışmalara ağırlık verdiklerini belirten Sivil Der Başkanı Ferit Akçalı, “Bugün de yöremize ait bir tiyatro oyunu olan töre oyununu sergiledik. Biz istiyoruz ki Siverek sanatla, kültürel çalışmalarla anılsın, bilinsin. Sivereklilerin zaten her zaman sanata, kültüre büyük bir ilgide vardır. Tiyatroyu sergileyen sanatçılarımıza ve buraya kadar gelip, oyunu seyreden halkımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.