KARABÜK ÜNİVERSİTESİ (KBÜ) TARAFINDAN 6-7 KASIM TARİHLERİNDE DÜZENLENECEK SAĞLIK BİLİMLERİ FESTİVALİ (SAĞLIKFEST) İLE DÜNYADA SAĞLIK ALANINDAKİ PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ ARANACAK. SOSYALFEST ÇERÇEVESİNDE 4 KATEGORİDE YAPILACAK YARIŞMALARLA, YENİLİKÇİ VİZYON, YAKLAŞIM, TEKNOLOJİLER ORTAYA KOYULACAK, DÜNYANIN SAĞLIK ALANINDA YAŞADIĞI PROBLEMLERE ÇÖZÜM ARANACAK.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından 6-7 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Sağlık Bilimleri Festivali (SAĞLIKFEST) ile dünyada sağlık alanındaki problemlerin çözümü aranacak. SOSYALFEST’te 4 kategoride yapılacak yarışmalarla yenilikçi vizyon ve yaklaşım, teknolojiler ortaya koyulacak.
KBÜ 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda SAĞLIKFEST Model Tasarım Yarışması lansman toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, yenilikçi yaklaşımlara, problem merkezli problemi çözücü yaklaşımlara ve yeni bakış açılarına, teknolojilere ihtiyaç olduğunu belirtti. Başarılı bir festival organizasyonu gerçekleştirdiklerini ifade eden Rektör Kırışık, “İnşallah Ankara’da ikincisini yapmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu yıl içerisinde eylül-ekim ya da kasım aylarında inşallah bunu Ankara’da, Ankara’daki üniversitelerimizle ve kurumlarımızla işbirliği içerisinde gerçekleştirmek için çalışıyoruz” dedi.
“Niye bu tür çalışmalar yapıyoruz?” sorusunu cevaplayan Kırışık, “Burası önemli, bu tür çalışmalar yapmamızın ana eksenini dünyanın büyük bir değişim içerisinde olduğu gerçeğini gösteriyor. Dünyada gerçekten müthiş bir değişim var, olağanüstü baş döndürücü bir değişim süreci var. Fakat biz içerisinde olduğumuz için bu sürecin pek de farkına varamıyoruz. Fakat uluslararası ülkeler bazlı istatistikleri incelediğimizde, her bir yılda ortaya çıkan değişimleri gözlemlediğimizde gerçekten olağanüstü bir değişim süreci içerisinde olduğumuzu görüyoruz. Adeta sanayi devrimiyle birlikte at üstünde yaşayan savaşlardan makinalarla savaşma dönemine geçilmiş olması gibi son derece yıkıcı, yeni bir dünya, yeni bir yaklaşım ortaya çıkıyor. Biz bunu yavaş yavaş fark ediyoruz, hissediyoruz” diye konuştu.
Modern tıp yaklaşımlarını uzun zamandan beri gözlemlediklerini anlatan Rektör Kırışık, “Modern tıbbın da kendi içinde zamanla birtakım sorun ve problemler yaşadığını gözlemliyoruz. Modern tıbbın bu yaklaşımlarını değiştirecek, yenilikçi teknolojiler kullanacak, farklı alanlarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerini kendisine dahil ederek yeni bir sentez geliştirerek yükselme gayreti içerisinde olduğunu bütün dünyada gözlemliyoruz. Dolayısıyla modern tıbbın yaşadığı sorunları çözmek için dünyanın geçmişten bugüne getirmiş olduğu tıp birikimini ‘geleneksel ve tamamlayıcı tıp’ adı altında kendisine katma çabasında olduğunu görüyoruz. Dünya bilimi de bu şekilde gelişiyor, aslında önce bir problem ortaya çıkıyor, sonra bu problemin çözümüne yönelik bir hipotez, çözüm fikri ortaya atılıyor, sonra bu fikre karşı antitezler ileri sürülüyor. İşte modern tıp bu problemlere karşı bir protez olarak ortaya çıktı” değerlendirmesinde bulundu.
“Sağlık sahasında oldukça güçlü bir üniversiteyiz”
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte teknolojinin sağlıkta kullanımının çok daha artacağını gözlemlediklerini vurgulayan Kırışık, şunları kaydetti:
“Bu da sağlık alanında devrim niteliğinde dönüşümlerin ortaya çıkacağını bize gösterir. Dünyanın sanayi devrimi sürecinde olduğu gibi müthiş bir değişimin şafağında, eşiğinde olduğu yeni bir dönemin aşamasındayız, hemen kıyısında bulunuyoruz. İşte ‘biz bu dönemde ne yapmalıyız?’ diye düşündük, SAĞLIKFEST şeklinde Sağlık Bilimleri Festivali yaparak bu değişimi anlama, bu değişimi tanıma, değişime önderlik edebilecek yeni yaklaşımlar, yeni teknolojiler, yeni fikirler geliştirme aşamasında çalışmalarımıza başladık. Üniversite olarak sağlık alanında çok güçlü bir üniversiteyiz. Hem Tıp Fakültemiz var, hem Diş Hekimliği Fakültemiz var, hem Sağlık Bilimleri Fakültemiz var, hem Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz var. Sağlık sahasında oldukça güçlü farklı birimleriyle bu alanda Türkiye’ye hizmet veren bir üniversiteyiz. Sağlık alanındaki bu gücümüzden üniversitedeki birikiminden akademik tecrübelerimizden de istifade ederek, Sağlık Bilimleri Festivalini Türkiye’de ilk defa yapma ve bunu sahada uygulama kararı aldık. İnşallah SOSYALFEST’te olduğu gibi SAĞLIKFEST’te de farklı üniversitelerle işbirliği içerisinde kurumsal destekleyici ve kurumsal paydaşlık protokolleri yaparak, sponsorluklar oluşturarak, bunu da gerçekleştirme kararlılığındayız.”
SOSYALFEST’in altyapısı kullanılacak
6-7 Kasım 2024 tarihinde KBÜ kampüsü içerisinde festivali sağlık alanında yarışmaların yapıldığı bir formatla gerçekleştirmeyi planladıklarını anlatan Prof. Dr. Kırışık, şu ifadelere yer verdi.
“Bunu gerçekleştirmek için gerekli hazırlıkları sağlık alanındaki akademisyenlerimiz ile bilim yöneticilerimizle yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bu anlamda SOSYALFEST’in altyapısını kullanacak olmamız bize büyük bir hız ve ilerleme sağlıyor. Çünkü bu altyapı oldukça ciddi hazırlık sürecinden geçerek oluşturmuş olduğumuz bu altyapıyı kullanarak inşallah Sağlık Bilimleri Festivalimizi de gerçekleştireceğiz. Bu festivalimizde elbette iki ana öge ön plana çıkıyor. Bu ögelerden bir tanesi; yenilikçi vizyonlar, yenilikçi yaklaşımlar, yenilikçi teknolojiler ortaya koymak. Burası son derece önemli, çünkü dünyanın sağlık alanında ciddi problemler sorunlar yaşadığını ve bu sorunları bir türlü çözemediğini görüyoruz. İşte kanser hastalığı olabilir, şeker hastalığı, alerjik rahatsızlıklar, yüzlerce hastalık, rahatsızlık sayabiliriz. Yakın dönemde bir korona salgını gerçekleşti. Buna yönelik aşı çalışmaları söz konusu oldu, salgınlar gibi çok farklı tehditlerle karşı karşıyayız. Fakat bunu çözmek de, bu sorunları kısa süre içerisinde ortadan kaldırmak da dünyanın modern tıbbın veya tıp alanında çalışmaların yeterli olmadığını, yetersiz kaldığını gözlemleyebiliyoruz. Daha hızlı çözümler üretecek, insanları daha sağlıklı bir yaşama ’merhaba’ demelerini sağlayacak bir şekilde sağlık planlamasının yapılması gerekiyor. Bunun için hem yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç var hem de problem merkezli problemi çözücü yeni yaklaşımlara, yeni bakış açılarına, yeni teknolojilere ihtiyaç var. Biz de bunu Sağlık Bilimleri Festivali ile gerçekleştirmek istiyoruz.”