ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ÖMER ÇOMAKLI, TÜRK NÖROŞİRÜRJİ AKADEMİSİ (TNA) TARAFINDAN DÜZENLENEN TNA BİLİMSEL KONFERANSI PROGRAMINA KATILDI.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Türk Nöroşirürji Akademisi (TNA) tarafından düzenlenen TNA Bilimsel Konferansı programına katıldı.
Palan Otelde yoğun bir katılımla gerçekleştirilen programın; halk arasında beyin ve sinir cerrahisi olarak da bilinen, beyin ve sinir hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı olan nöroşirurjinin gelişimine katkı sunması hedefleniyor.
Başta beyin ve omurilik dokusunda bulunan ve bu dokulara baskı yapan tümörlerin tedavileri olmak üzere bel ve boyun fıtıkları, kafa, omurilik travmaları, beyin damarı tıkanıklıkları, anevrizma, beyin kanaması gibi hastalıklar, nöroşirürji uzmanları tarafından takip ve tedavi ediliyor.
Nöroşirürjiyen olarak adlandırılan beyin ve sinir hastalıkları uzmanları, ilaç tedavisinden fayda görmeyen epilepsi ve parkinson gibi hareket bozukluklarına bağlı hastalıklara yönelik yapmış oldukları başarılı cerrahi ve beyin pili ameliyatları ile hastaların yaşam kalitesinin artmasını sağlıyor. Türk Nöroşirürji Akademisi tarafından düzenlenen program ile böylesine önemli bir alanın hem akademik olarak ele alınarak bilimsel çalışmalardaki verimliliğinin artırılması hem de sahada görevli uzmanların katılımları ile geliştirilmeye açık yönlerinin ele alınması hedefleniyor.
Rektör Çomaklı: “Türk Nöroşirürjisinin Ülkemiz ve Dünya Bilimine Yaptığı Katkılardan Gurur Duyuyoruz”
Programa katılan ve konuyla ilgili bir konuşma gerçekleştiren Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, insan sağlığını ve yaşam konforunu etkileyen böylesine önemli bir alana ilişkin bilimsel bir konferansın Erzurum’da düzenleniyor olmasından büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.
“Türk Nöroşirürji Akademisinin 2023 Bilimsel Konferansının, Cumhuriyetimizin 100. yılında, dirliğimizin ve birliğimizin sağlandığı, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehrimizde, Erzurum’da düzenlenmiş olmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim” sözleriyle konuşmasına başlayan Çomaklı: “Baş döndürücü hızla cereyan eden gelişmelere her gün tanıklık ettiğimiz bilim ve teknoloji dünyasında, Türk Nöroşirürjisinin ülkemiz ve dünya bilimine yaptığı katkılardan gurur duyuyoruz. Mevcut yaşam şartlarında sinirbilimlerinin gelecekte, günümüzdekinden daha fazla önemli ve belirleyeceği olacağı açıkça görülmektedir” diye konuştu.
“Geleceğe Yönelik Perspektifler Oluşturan Bir Üniversiteye Sahibiz”
Sinirbilim alanında gerçekleştirilen başarılı ve önemli teknolojik araştırmalarda, Türk Nöroşirüryenlerin görev almasının ve önemli katkılarda bulunmasının takdire şâyân olduğunu aktaran Çomaklı: “Açılışı itibarıyla ülkemizin en eski 4. üniversitesi olan ismi ve başarıları ile gurur duyduğumuz Üniversitemiz,1950’li yıllarda Cahit Arf hocamızın Yapay Zekâ konulu konferanslarına yaptığı ev sahipliği ve katkıların gururunu hâlâ taşımaktadır. Yeni Nesil Üniversite vizyonu doğrultusunda sayısız başarılı atılımla kalite çıtasını sürekli yükselten ve bugün büyük bir araştırma üniversitesi olarak Türk yükseköğretimine hizmet sunan, misyonu gereği bilim üreten, bilim yapan, bilim adamlarını buluşturan ve geleceğe yönelik perspektifler oluşturan Atatürk Üniversitesi, kuruluşundan bugüne sayısız kongre, bilgi şöleni, çalıştay ve ilmî toplantıya ev sahipliği yapmış, bilimsel projeleri desteklemiştir” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda her türlü bilimsel çalışmayı da koşulsuz şartsız desteklediklerini dile getiren Çomaklı: “Camianızın bir parçası olan üniversitemiz; Nöroşirürji kliniğine, imkânlarımızın elverdiği ölçüde doğrudan ve Bilimsel Araştırma Projeleri yoluyla insan eğitimi, aygıt ve diğer ekipman teminine programımızın ön sıralarında yer verdik, destek olduk, yol açtık ve bu desteğimizi devam ettirmek niyetindeyiz. Geleceğin nöroşirüryenlerinin eğitim ve donanımının programlanması ve uygulamasını planlayan Akademinizce Erzurum’da gerçekleştirilen konferasın, verimli geçeceğine dair inancımı ifade ediyor, hepinizi muhabbetle selamlıyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Konferans, 6 Oturum Halinde Gerçekleştirildi
Açılış konuşmalarının ardından Akademik Yazım Çalıştayı oturumu ile başlayan, Güncel Nöroşirürji Eğitimi ve Nöroşirürji Eğiticisi oturumları ile devam eden konferans, Akademik Yazımın interaktif şekilde uygulandığı oturumun ardından Kurumsal Çatı Altında Nöroşirürji oturumunun gerçekleşmesiyle sona erdi.