KARACİĞER METASTAZINDA “FİL DOZU” KEMOTERAPİ TEDAVİSİ
Kanser tedavisinde her geçen gün yeni tedaviler hastalara umut oluyor. Son yıllarda kemosaturasyon tedavisi karaciğer metastazlarının tedavisinde dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Medicana International İzmir Hastanesinde Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Utku Mahir Yıldırım tarafından uygulanan işlemde, sadece kanserli bölgeye “fil dozu” denen yüksek doz kemoterapi ile nokta atışı tedavi yapılıyor.
Yaygın karaciğer metastazlarında, kemosaturasyon tedavisi sıkça başvurulan bir yöntem haline gelmeye başladı. Medicana International İzmir Hastanesinde Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Utku Mahir Yıldırım ve uzman ekip tarafından uygulanan işlemde, tüm karaciğere yüksek doz kemoterapi ile nokta atışı tedavi yapılıyor.
“Yan etkilerin önüne geçiliyor”
Lokal olarak uygulanan kemoterapi ilacı vücuda karışmadan önce özel filtreler ile temizleniyor. Nokta atışı kanser tedavilerinden biri olan kemosaturasyon yöntemi ile karaciğerdeki sıçrama odakları hedefleniyor. Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Utku Mahir Yıldırım, “Kemosaturasyon, son yıllarda kanser tedavileri arasında en çok merak edilen tedavilerden biri. Bu tedavide ana hedefimiz, “fil dozu” diye tarif edebileceğimiz yüksek doz kemoterapi ilacının karaciğer içerisine hapsetmek ve ilacın tümör hücrelerine daha fazla nüfuz etmesini sağlamak. Tüm karaciğere uygulanan yüksek doz kemoterapi ilacı, bu yöntem sayesinde karaciğer dışında başka organlara gitmesi önleniyor, böylece vücudun diğer alanlarında kemoterapiye bağlı yan etki oluşmasının önüne geçiliyor. Yaygın karaciğer metastazlarında daha etkili bir kemoterapi hedefleniyor” dedi.
Cerrahi kesiye ihtiyaç duyulmuyor
Dr. Mahir Yıldırım, anjiyografi ünitesinde uygulanan kemosaturasyon tedavisini şöyle anlattı: “Özel bir balonlu kateter ile karaciğerdeki toplardamarladan gelen kan vücuttan ayırılıyor. Daha sonra karaciğerin atardamarından yüksek doz kemoterapi ilacı veriliyor. Karaciğere giden kana kemoterapi verip gelen kan filtreler ile temizlenmiş oluyor. Böylelikle kemoterapi ilacının vücutta kalarak yan etki oluşturması engelleniyor. İşlem ortalama 2 saat sürüyor. Hasta 2 gece hastanede yatıyor. Bu seans yeterli gelmezse, kanserli bölgenin durumuna göre 6 hafta arayla birkaç sefer uygulanabiliyor.”
FDA Onaylı
Kemosaturasyon tedavisinin Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayı olan bir tedavi olduğunu belirten Yıldırım şunları söyledi: “Bu yöntemle, melanom, meme ve kolon gibi kanserlerin karaciğer metastazlarında yüz güldürücü sonuçlar alıyoruz. Medicana International İzmir Hastanesinde uyguladığımız kemosaturasyon tedavisi mutlak bir ekip çalışması gerektiriyor. İşlemin yapılabilmesi için akreditasyon ve sertifikasyon aşamaları gerekiyor. Anestezi, girişimsel radyoloji ve Onkoloji doktorları ile deneyimli perfüzyonist ve kan merkeziyle birlikte ve uyumlu çalışarak, İzmir’de bu alanda bir merkez olmayı başardık.”