DÜNYA İLK YARDIM GÜNÜ’NDE İLK YARDIM BİLGİSİ İLE AÇIKLAMALARDA BULUNAN ÇANKIRI İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. HÜSEYİN SARIKAYA, “İLKYARDIMIN ÖNCELİKLİ MAKSATLARI, HAYATİ TEHLİKEYİ ORTADAN KALDIRMAK, HAYATİ FONKSİYONLARIN SÜRDÜRÜLMESİNİ SAĞLAMAK, YARALININ DURUMUNUN KÖTÜLEŞMESİNİ ÖNLEMEK, İYİLEŞMEYİ KOLAYLAŞTIRMAK, HAYAT KURTARMAK, DURUMUNU KORUMAK, SAKATLIKLARI ÖNLEMEKTİR” DEDİ.
Dünya İlk Yardım Günü’nde ilk yardımın önemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “İlkyardımın öncelikli maksatları, hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, hayati fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, iyileşmeyi kolaylaştırmak, hayat kurtarmak, durumunu korumak, sakatlıkları önlemektir” dedi.
‘Dünya İlk Yardım Günü’ çerçevesinde açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Sarıkaya, ilk yardımın öncelikli yöntemleri ile ilgili tavsiyelerde bulundu. İlk yardım bilgisinin hayat kurtardığını belirten Sarıkaya, yaşam ile ölüm arasındaki süreçte ilk yardım bilgisi hayati derecede yardımcı olabileceğini söyledi.
“Yaşam ile ölüm arasındaki süreçte ancak ilk yardım bilgisi bizlere hayati derecede yardımcı olabilir”
İlk yardımın ihtimal bir sakatlığın önüne geçeceğini ifade eden Sarıkaya, “İlk Yardım, yaşanan herhangi bir kaza ya da durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar olay yerinde durumun daha da kötüye gitmesini önlemek amacı ile yapılan uygulamadır. İlk yardım farkındalığını artırmak, kişileri ilkyardım öğrenmeye motive etmek ve şuurlandırmalarını sağlamak amacıyla ’Dünya İlk Yardım Günü “her yıl kutlanmaktadır. Herkes her an, herhangi bir yerde, bir kaza veya yaralanma sonucu ilk yardıma ihtiyaç duyabilir. Yaşam ile ölüm arasındaki süreçte ancak ilk yardım bilgisi bizlere hayati derecede yardımcı olabilir. İlkyardımın öncelikli hedefleri, hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, hayati fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, iyileşmeyi kolaylaştırmak, hayat kurtarmak, durumunu korumak, sakatlıkları önlemek. Bunları hedeflerken sağlık yardımı çağrılması unutulmamalıdır.
Ayrıca, ülkemizde afet ve acil durumlar karşısında meydana gelen can ve mal kaybının azaltılması, ulusal mevzuatların iyileştirilmesi, tüm kurum ve kuruluşların bu konuda çalışma yapması, her aileden en az bir kişinin ilk yardım eğitimi alması ve belki de en önemlisi ilk yardım şuurlandırma kültürünün toplumda oluşturulması ile mümkün olabilecektir” dedi.