EPEBAŞI İLÇESİ MUTTALİP MAHALLESİ’NDE BULUNAN BÜYÜKŞEHİR’E AİT HAYVAN PAZARI’NDA UZUN YILLARDIR DEVAM EDEN SORUNLAR BU YIL DA DEVAM ETTİĞİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN İDDİA EDİLDİ. PAZARDA HAYVANLARINI YERLEŞTİREN ÜRETİCİLERİN EN BÜYÜK PROBLEMİ İSE KALACAK YERLERİNİN OLMAMASI. EVLERİNDEN OLDUKÇA UZAKTA OLAN ÜRETİCİLER AKŞAM OLDUĞUNDA, YATACAK YERLERİ OLMADIĞI İÇİN HAYVANLARININ KALDIĞI YERLERDE BETON ÜZERİNE YATIYOR. KOKUDAN VE SİNEKTEN DOLAYI UYUMANIN ZOR OLDUĞUNU SÖYLEYEN ÜRETİCİLER, DİĞER İLLERDEKİ HAYVAN PAZARLARINDA OTEL HİZMETİ VERİLDİĞİNİN ALTINI ÇİZDİ. KALACAK YERİN YANI SIRA HAYVANLARINI BULUNDUĞU YERDE ELEKTRİK KAYNAĞI, DUŞ VE TUVALETİN YETERLİ SAYIDA OLMADIĞINA DEĞİNEN ÜRETİCİLER TELEFON ŞARJI, DUŞ, TUVALET GİBİ İHTİYAÇLARI İÇİN DAHİ SIRA BEKLEDİKLERİNİ İFADE ETTİ.
Eskişehir’de bulunan hayvan pazarında kurbanlıklarını satmaya çalışan vatandaşlar, geceleri kalacak yerleri olmadığı için hayvanlar için ayrılan bölümlerde betonun üzerinde yatıyor.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, hayvan pazarlarındaki yoğunluk artıyor. Eskişehir’de her yıl olduğu gibi hayvan pazarına kurbanlık getiren üreticiler müşterilerini bekliyor. Tepebaşı ilçesi Muttalip Mahallesi’nde bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hayvan Pazarı’nda uzun yıllardır devam eden bazı sorunların, bu yıl da devam ettiği üreticiler tarafından iddia edildi. Pazarda hayvanlarını yerleştiren satıcıların en büyük problemi ise kalacak yerlerinin olmaması. Evlerinden oldukça uzakta olan üreticiler akşam olduğunda, yatacak yerleri olmadığı için hayvanlarının kaldığı yerlerde beton üzerine yatıyor. Kokudan ve sinekten dolayı uyumanın zor olduğunu söyleyen üreticiler, diğer illerdeki hayvan pazarlarında otel hizmeti verildiğinin altını çizdi. Kalacak yerin yanı sıra hayvanlarını bulunduğu yerde elektrik kaynağı, duş ve tuvaletin yeterli sayıda olmadığına da değinen satıcılar, telefon şarjı, duş, tuvalet gibi ihtiyaçları için dahi sıra beklediklerini ifade etti.
“Gece sabaha kadar böyle yerde yatıyoruz”
Eskişehir’deki hayvan pazarına Konya’dan babasıyla gelen 22 yaşındaki Hamza Şener, diğer illerde üreticinin daha çok düşünüldüğünü ve imkânların daha iyi olduğuna değindi. Hayvan pazarında düzeltilmesi gereken sorunlardan bahseden Şener, “Özellikle Sivas, Ankara ve Konya. Gittiğimiz başka pazarlarının hizmetleri buraya göre daha üstün, otel hizmetleri var. Çeltik ilçesindeki pazar bile buraya nazaran daha iyi. Buranın diğer sorunu ise tuvalet kullanılmaz halde temizlenmediği için. Nerden baksanız burada hayvancı 500 ila 600 kişi var. Balyaların üstünde yatıyoruz. Yapacak başka bir şeyimiz yatacak başka bir yerimiz yok. Sivrisinek çok fazla zaten bu eski yerlerin genelinde bir sorun. Panelvan şeklinde barakalar çıktı artık, her yere kurulabiliyor. Otel yapılamıyorsa bile 15 ila 20 tane panelvan koysunlar. Bu çok zor değil” dedi.