Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çeli̇kten Nefes Darlığı Çekenlere Pulmoner Rehabi̇li̇tasyon Öneri̇si̇

ALANYA ALKÜ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDE GÖREVLİ ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI DOÇ. DR. DENİZ ÇELİK, PULMONER REHABİLİTASYONUNUN (SOLUNUM TERAPİSİ) ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEREK, “HASTAYA İLK DEĞERLENDİRMEDEN SONRA BELİRLENEN İHTİYAÇLARINA GÖRE BİR PULMONER REHABİLİTASYON PROGRAMI PLANLANIR” DEDİ.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çeli̇kten Nefes Darlığı Çekenlere Pulmoner Rehabi̇li̇tasyon Öneri̇si̇
resim yükle
Yayınlama: 21.03.2024
A+
A-

ALKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çelik, pulmoner rehabilitasyonunun (solunum terapisi) önemine dikkat çekerek, “Hastaya ilk değerlendirmeden sonra belirlenen ihtiyaçlarına göre bir pulmoner rehabilitasyon programı planlanır” dedi.

Alanya ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyeleri yeni tedavi yöntemleri geliştirerek hastalara çare olurken, diğer taraftan da hastalıklara karşı vatandaşları uyarmaya devam ediyorlar. Bu kapsamda, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çelik, Pulmoner rehabilitasyonun kronik solunum hastalığı olan kişiler için büyük önem taşıdığını belirterek konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

resim yükle

“Amacımız hastalığın ilerlemesini önlemek

Doç. Dr. Çelik yaptığı açıklamada, “Pulmoner Rehabilitasyon; uzun süreli solunum problemi olan hastaların tıbbi tedavilerinin yanında önerilen, bu hastaların fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen, bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür. Pulmoner Rehabilitasyon Programını; KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli/cerrahisi öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, pulmoner hipertansiyon, obstrüktif uyku apnesi, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıkları ile yoğun bakımda ventilatöre bağlı olarak uzun süre yatan hastalarımıza başarılı bir şekilde uygulayabiliyoruz. Pulmoner Rehabilitasyonda amacımız; hastalığın ilerlemesini önlenmek, hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı, yorgunluk ve fonksiyonel yetersizliğin ortadan kaldırılması, günlük yaşam aktivitelerinde yeterliliğin artırılması, katılımın sağlanması, bağımsızlığın artırılması, egzersiz toleransının ve fiziksel aktivite düzeyinin artırılması, sağlık durumunun iyileştirilmesi, hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi, yaşam kalitesinin geliştirilmesi, hastalığa bağlı psikolojik durumun iyileştirilmesi ve sağ kalımda artış sağlamaktır. Hastaya ilk değerlendirmeden (egzersiz testi, yaşam kalitesi ölçümü, dispne değerlendirmesi, vücut kompozisyonun değerlendirilmesi) sonra belirlenen ihtiyaçlarına göre bir pulmoner rehabilitasyon programı planlanır” dedi.

“Pulmoner rehabilitasyon programı 5-8 hafta süre ile haftada iki veya üç seans olacak şekilde uygulanmalıdır” diyerek açıklamalarına devam eden Doç. Dr. Çelik, “Daha uzun programlar daha fazla yarar sağlayabilir. Pulmoner rehabilitasyon merkezlerinde verilen egzersiz eğitimi, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme gibi sağlıklı yaşam öğretileri alışkanlık haline getirilip ‘yaşam tarzı’ olmalıdır. Kişiler hastanemiz göğüs hastalıkları polikliniklerinden Pulmoner rehabilitasyon ünitemize yönlendirilmektedir. Uzun süreli solunum hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta zorluk çekiyorsanız değerlendirme için göğüs hastalıkları uzmanına başvurabilir ve pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

resim yükle
resim yükle
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.