ESKİŞEHİR İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DOÇ. DR. YAŞAR BİLDİRİCİ HER YIL EYLÜL AYININ İKİNCİ CUMARTESİ GÜNÜ KUTLANAN DÜNYA İLK YARDIM GÜNÜ, DOLAYISIYLA AÇIKLAMA YAPTI.
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici her yıl eylül ayının ikinci cumartesi günü kutlanan ’Dünya İlk Yardım Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamasında, bireylerde ilk yardım farkındalığını artırmayı ve temel ilk yardım bilgisini yaygınlaştırmanın amaçlandığını ifade ederek, acil durumlarda doğru müdahale ile hayatların kurtarılabileceğini hatırlattı. Toplumda bilinçli ilk yardım uygulamalarının yaygınlaştırılmasının önemine değinen Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, ilk yardımın hayat kurtarıcı bir bilgi ve beceri olduğunu vurguladı. Bildirici, her bireyin ilk yardım eğitimi almasının önemine dikkat çekerek, acil durumlarda yapılan doğru müdahalelerin hem hayatta kalma şansını artırdığını hem de komplikasyonları önlediğini belirtti.
“İlk birkaç dakikanın hayati önemi var”
Doç. Dr. Yaşar Bildirici, açıklamasının devamında ise şu bilgilere yer verdi: “Özellikle kalp durması, solunum yetmezliği ve ciddi yaralanmalar gibi durumlarda ilk birkaç dakikanın hayati önemi var. Bu nedenle halkımızın ilk yardım konusundaki farkındalığını artırmak ve eğitimler düzenlemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Ayrıca, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından, 2024 yılının ilk 8 ayında toplamda 5 bin 291 kişiye eğitim verildiğini açıkladı. Bu eğitimlerin 691’i İlk Yardım Eğitimi, 241’i İlk Yardım Güncelleme Eğitimi ve 4 bin 359’u İlk Yardım Farkındalık Eğitimi olarak gerçekleştirilmiştir. Bildirici, ayrıca 2024 yılının ilk 8 ayında özel ilk yardım eğitim merkezleri tarafından eğitilen bin 552 kursiyere teorik ve pratik sınavlar yapıldığını, başarılı olanlara ilk yardımcı belgeleri ve kimlik kartları verildiğini ifade etti. Doç. Dr. Bildirici, Dünya İlk Yardım Günü’nün sadece farkındalık oluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda toplumu bu konuda harekete geçirmeyi de hedeflediğini vurguladı. “Kazalar ve ani hastalık durumlarında, tıbbi yardım gelene kadar yapılacak doğru ilk yardım, hayat kurtarır. Bu bilgi ve becerilere sahip olmak, her bireyin topluma karşı sorumluluğunun bir parçasıdır.”