Çocukların Şi̇ddete Şahi̇t Olması Nesi̇ller Arası Travmaya Sebep Oluyor

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN EN SIK YAŞANAN İNSAN HAKLARI İHLALİ OLDUĞUNU VURGULAYAN KLİNİK PSİKOLOG ALEYNA DAMLA ÖZCAN, “KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN FAİLLERİ, YAŞADIĞIMIZ SOSYAL ÇEVREDE, İŞ HAYATIMIZDA VEYA HER GÜN GEÇTİĞİMİZ YOLLARDA YANİ KISACA, HAYATIMIZIN BİR TARAFINDA VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR. TAM DA BU NEDENLE, ŞİDDET SADECE ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINLARI DEĞİL; BERABERİNDE ÇOCUKLARINI, AİLELERİNİ VE İÇERİSİNDE VAR OLDUĞU TOPLUMU DA AYNI ÇARK İÇERİSİNE ALMIŞ OLUYOR” DEDİ.

Çocukların Şi̇ddete Şahi̇t Olması Nesi̇ller Arası Travmaya Sebep Oluyor
resim yükle
Yayınlama: 05.10.2024
A+
A-

Çocukların, doğrudan şiddete uğramadıkları halde şehit olmaları da, uyku bozuklukları, gelişimsel bozukluklar, saldırganlık ve kaygılı bir yapıya zemin oluşturuyor.

Kadına yönelik şiddetin en sık yaşanan insan hakları ihlali olduğunu vurgulayan Klinik Psikolog Aleyna Damla Özcan, “Kadına yönelik şiddetin failleri, yaşadığımız sosyal çevrede, iş hayatımızda veya her gün geçtiğimiz yollarda yani kısaca, hayatımızın bir tarafında varlığını sürdürüyor. Tam da bu nedenle, şiddet sadece şiddete maruz kalan kadınları değil; beraberinde çocuklarını, ailelerini ve içerisinde var olduğu toplumu da aynı çark içerisine almış oluyor” dedi.

resim yükle

Şiddete tanık olmanın çocuklar için hem kısa hem uzun vadede sıkıntılı sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Özcan, “Kadına yönelik şiddet, her zaman ve her şartta çocuğa yönelik şiddetin de ta kendisidir. Çocuklar doğrudan şiddete uğramadıkları halde şiddete tanık olmak da çocuklarda; uyku bozuklukları, gelişimsel bozukluklar, saldırganlık ve kaygılı bir yapıya zemin oluşturuyor. Bunun yanında şiddeti ve şiddetin sonuçlarını gözlemleyen bazı çocuklar, çatışmaları çözmenin yolunu şiddet olarak kodlayabiliyor. Bu durum ve kodlama hem toplumda şiddet çarkının devamını hem de şiddete maruz kalan kadınlar ile beraber çocuklarına bilinçaltında ‘nesiller arası travma’ olarak aktarılıyor” dedi. Özcan, “Şiddetin türü her ne olursa olsun; korku, kafa karışıklığı, öfke, uyuşma ve daha birçok duygu karmaşası sürece eşlik eder. Hatta kadınların bazıları, şiddete uğradığı için suçluluk ve utanç duygularını hissedebilir. Sosyal izolasyon, keyif alınan şeylere yönelik ilgi kaybı, düşük benlik algısı ise kadına yönelik şiddet sonucunda sıklıkla karşımıza çıkan semptomlar arasında yer alıyor. Travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, kaygı bozuklukları ile alkol ve madde kullanım bozukluğu, şiddetin ardından kadınların yaşantısına dahil olabilen diğer ruhsal bozukluklardır. Korkutucu ve şok edici bir olayın ardından; travma sonrası stres bozukluğunda kişi kolayca irkilebilir, ani öfke patlamaları yaşayabilir ve uyumakta güçlük çekebilir. Hatta zaman zaman kişilerin, olay ile ilişkili ya da olaydan bağımsız bazı sahneleri hatırlamakta güçlük çektiğine de rastlayabiliriz” dedi.

resim yükle
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.