Çi̇ftçi̇leri̇n Toprakları Ücretsi̇z Anali̇z Edi̇ldi̇

NİLÜFER BELEDİYESİ BÜNYESİNDE NİLÜFER TARIMSAL ANALİZ LABORATUARI FUSİLLİ PROJESİ ÇERÇEVESİNDE BİR DEFAYA MAHSUS ÇİFTÇİLERİN TOPRAKLARINI ÜCRETSİZ ANALİZ ETTİ.

Çi̇ftçi̇leri̇n Toprakları Ücretsi̇z Anali̇z Edi̇ldi̇
resim yükle
Yayınlama: 18.06.2023
A+
A-

Nilüfer Belediyesi bünyesindeki Nilüfer Tarımsal Analiz Laboratuvarı, Fusilli projesi çerçevesinde bir defaya mahsus çiftçilerin topraklarını ücretsiz analiz etti.

27 Mart tarihinde kurulan, 11 Nisan’da yetki belgesini alarak hizmet vermeye başlayan Nilüfer Tarımsal Analiz Laboratuvarı, toprak, bitki, sulama suyu ve yetiştirme ortamlarının analizlerinde yetkili olarak çalışmalarını sürdürüyor. Nilüfer Belediyesi Fusilli projesi çerçevesinde Nilüfer Ziraat Odası ortaklığında Çatalağıl Mahallesi’nde 22 çiftçinin toprakları bir kereye mahsus olmak üzere ücretsiz analiz edildi. Ağırlıklı olarak zeytin ve incir bahçeleri olmak üzere toplamda 16 kırsal mahalleden 405 arazide ücretsiz analizler tamamlandı. Bundan sonra analiz yaptırmak isteyen kamu kurumlarına yüzde 15, çiftçi belgesi getirenlere de yüzde 25 indirim uygulanacak. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in katılımlarıyla Çatalağıl Mahallesi’ndeki çiftçilere analiz raporları dağıtılarak bilgilendirme yapıldı.

resim yükle

Ortak hizmet protokolü dahilinde Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile birlikte işletilen laboratuvarda son teknoloji cihazlarla analizler yapılıyor. Analizler sonucunda toprakların toksik etkiye maruz kalmasının engellenerek, canlılığın ve verimliğinin devamı hedefleniyor. Bitkilerin ihtiyacı olan besin element eksikliği veya fazlalığının da belirlendiği analizlerde, sulama sularının da sakıncalı olup olmadığını tespit ediliyor. Toprakta yapılacak gübreleme faaliyetlerinin de bilimsel yapılmasını sağlayan analizler, çiftçinin ekonomik kayıplarının da azaltılmasını planlıyor. Toprak analizi ile daha kaliteli ve verimli tarım yapılabiliyor.

Çiftçilerle bir araya gelen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Biz bu çalışmaya mart ayında başladık ve 11 Nisan tarihinde yetki belgesini almış oldu. Laboratuvarımızda üç ziraat mühendisi çalışıyor. Burada amacımız çiftçilerimiz toprak, bitki ve sulama suyu analizleri ile beraber yetiştirdikleri ürünlerle ilgili çalışmalar yapılıyor. Çiftçilerimiz analizler sonucunda daha az gübre kullanması gerekiyorsa, bunu sağlayarak verimliği arttırmayı maksat ediniyor. Çiftçimiz daha çok kazanç sağladıkları ve bunu bilimsel veriler çerçevesinde yürütmelerini arzu ediyoruz” dedi.

Bu analizlerin Fusilli projesi çerçevesinde bir defaya mahsus ücretsiz yapıldığını anlatan Erdem, “Nilüfer Ziraat Odası’nın katkılarıyla bu yerleri belirledik. Bu analizleri bugün için ücretsiz yaptık. Daha sonra çiftçi belgesi olanlar başvuru yaptığında yüzde 25, kamu kurumlarına yüzde 15 indirimli yapılacak. Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Nilüfer Ziraat Odası ile birlikte organize ediyoruz. Her yıl bazı özel seçilen ürünlerin de ücretsiz analizlerini yaparak vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz” diye konuştu.

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey de girdi maliyetlerini en aşağı çekmek için çalıştıklarını ifade ederek, “Bunun en başında gübre geliyor. Gübrenin doğru kullanılması çok önemli. Her yerde laboratuvarlar var ama buralara çiftçimizi çekemiyoruz. Belediye Başkanı Turgay Erdem’e rica ettik ve özellikle zeytin bahçelerinden topraklar alınarak ücretsiz analizleri yapıldı. Çiftçi dağıtılan raporlara bakarak gereksiz yere fosfor ya da potasyum atmayacak. Hangi elemente ihtiyaç varsa çiftçi onu kullanacak” ifadelerini kullandı.

resim yükle

Nilüfer Tarımsal Analiz Laboratuvarı Sorumlu Müdürü Dr. Saliha Dorak da çiftçiye dağıtılan analiz sonuçlarını yorumlayarak bilgilendirme yaptı.

resim yükle
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.