AYDIN’IN KUŞADASI İLÇESİNDE YAŞAYAN VE BÖBREK KANSERİ TEŞHİSİ KONULAN DÖNE AÇIKGÖZ, İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ MEDİCAL POİNT HASTANESİNDE ROBOTİK CERRAHİ TEKNOLOJİSİYLE AMELİYAT EDİLİP SAĞLIĞINA KAVUŞTU.
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan ve böbrek kanseri teşhisi konulan Döne Açıkgöz, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesinde robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat edilip sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren İEÜ Medical Point Hastanesi Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Gökhan Koç, “Robotik cerrahi teknolojisini böbrek kanseri cerrahisinde de kullanabiliyoruz. Özellikle böbreğin tamamını almayıp sadece tümörlü bölgeyi çıkarma konusunda robot oldukça kullanışlı” dedi.
74 yaşındaki Döne Açıkgöz’ün yaptırdığı tetkiklerin ardından böbreğinde tümör tespit edildi. Açıkgöz, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesinde robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat edilen ilk hasta olan tanıdığı Halit Akkurt’tan aldığı tavsiyeler ışığında, İEÜ Medical Point Hastanesinde tedavi olmaya karar verdi. Açıkgöz, robotik cerrahi teknolojisiyle başarılı bir ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.
Ameliyatı gerçekleştiren İEÜ Medical Point Hastanesi Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Gökhan Koç, robotik cerrahi teknolojisiyle ilk kez böbrek kanseri ameliyatı yaptıklarını söyledi. Koç, “Da Vinci Robotik Cerrahi teknolojisini ilk olarak prostat kanseri ameliyatında kullanmıştık ve yoğunlukla bu ameliyatları yapmıştık; ancak robotik cerrahi teknolojisi bununla sınırlı değil. Robotik cerrahi teknolojisini böbrek kanseri cerrahisinde de kullanabiliyoruz. Özellikle böbreğin tamamını almayıp sadece tümörlü bölgeyi çıkarma konusunda robot gerçekten oldukça kullanışlı. Hastamızın da sağ böbreğinde 5 cm’lik bir tümör tespit ettik. Robotla sadece o bölgeyi çıkardık ve böbreğin geri kalanını korumayı başardık. Başarılı bir ameliyat oldu. Hastamız, robotik cerrahi teknolojisini bilerek ve isteyerek geldi. Biz de yine bilgilendirmelerde bulunduk ve sonucunda ameliyatı robotla yaptık” derken, hastanın kısa süre içinde taburcu edileceğini de belirtti.
Robotik cerrahi teknolojisinin hastaya sağladığı avantajlarında altını çizen Koç, “Robotik cerrahi teknolojisiyle ürolojide açık cerrahiyle yaptığımız tüm ameliyatları robotla yapabiliyoruz. Prostat kanseri, böbrek kanseri, mesane kanserleri gibi kanser cerrahilerinde kullanabiliyoruz. Böbrek çıkım darlıkları gibi karın içi bazı kitlelerin çıkarılması gibi ameliyatlarda da robotu kullanabiliyoruz. Hastamızın karnında çok küçük kesiler var. Bu yüzden ağrısı daha az oldu. Yara izi çok kalmayacak. Daha rahat bir süreç geçirdi. Hekimlere de özellikle dikiş atma noktasında robotun çok fazla yararı oluyor. Tümörü çıkarırken böbreği bir süre kansız bırakıyoruz. Robot sayesinde bu süreyi minimuma indiriyoruz. Böylelikle böbrek de sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarına devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Sağlığının iyi olduğunu söyleyen Döne Açıkgöz ise “Göğsümde ve sırtımda ağrı vardı. Ağrı bir türlü geçmeyince hastaneye gittim ve böbreğimde tümör olduğu söylendi. Ardından tavsiye üzerine Medical Point Hastanesine geldim ve ameliyat oldum. Çok şükür iyiyim. Sağlığım iyi, daha da iyi olacağım” diye konuştu.