Bi̇lal Erdoğan Bi̇şkekte Geleneksel Spor Oyunlarının Açılışını Yaptı

TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ’NİN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU GELENEKSEL SPOR OYUNLARI AÇILIŞINA DÜNYA ETNOSPOR KONFEDERASYON BAŞKANI BİLAL ERDOĞAN KATILIM SAĞLADI.

Bi̇lal Erdoğan Bi̇şkekte Geleneksel Spor Oyunlarının Açılışını Yaptı
resim yükle
Yayınlama: 12.10.2023
A+
A-

Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan, Türkiye Manas Üniversitesi’nin düzenlediği Geleneksel Spor Oyunları açılışına katıldı.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü münasebetiyle Türk Devlet Teşkilatı-Türk Dünyası Üniversiteleri Geleneksel Spor Oyunları Üniversitesi etkinlik alanında gerçekleşti. Bu kapsamda Geleneksel Spor Oyunları için, Türkiye Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Alpaslan Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden temsilci ve sporcular katılım sağladı. Geleneksel Spor Oyunları 200’den fazla sporcu ile birlikle halk oyunları ve Manas destanını konu alan tiyatro ile başladı.

resim yükle

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan, “Bu topraklar dünyada geleneksel sporların en canlı şekilde yaşatıldığı topraklar. Bu sebepledir ki 2015 yılında dünya geleneksel sporların çatı kuruluşu olan Dünya Etnospor Federasyonu Bişkek’te kuruldu. 2016, 2018 ve 2021 – 2022 Dünya Göçebe Oyunları organizasyonunda önemli bir rol oynadı. Bugün son geldiğimiz noktada İznik’te yapılan Dünya Göçebe Oyunlarına yüzün üstünde ülkeden sporcuların katıldığına şahit olduk. Yaptığımız geleneksel sporların ihlası forumlarına altmışın üzerinde ülkeden katılımcılar oldu ve bugün konfederasyonumuz 19 ülkeden 27 üyesi ile kurumsal anlamda her geçen yıl güçlenmeye devam ediyor. Geleneksel sporların sadece Türk dünyasında değil, bütün dünyada güçlenmesi yaygınlaşması için çalışıyoruz. Biz kültürlerin yaşamasının, kültürlerin canlılığının dünya barışına katkı sağladığını, dünya barışı toplumlarının birbirlerinin dayanışması ve kardeşliği için kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Dünyanın renkliliğinin korunmasının dünya için kıymetli ve değerli olduğunu düşünüyoruz. Buna katkı sağlayan herkesi Dünya Etnospor Konfederasyonunun çalışmalarını desteklemeye davet ediyoruz. Onun için Geleneksel sporlardan gelen rektörümüze Türk Dünyası Üniversiteler Birliği Geleneksel Spor Oyunlarını başlatmasından dolayı teşekkür ediyorum. Bu bir başlangıç ancak güzel bir başlangıç inşallah bundan sonra güçlenerek devam eder. Üniversitelerimiz bünyesinde geleneksel spor branşlarının desteklenmesinin ve oynatılmasının çok değerli olduğuna inanıyoruz. Çünkü bu değerlerin yaşatılması genç nesillere doğrudan aktarılması ile ilişkili. Yeni nesillere aktarmamızda da üniversitelerin sosyal hayatında geleneksel sporların güçlü bir şekilde var olması çok kıymetli çok değerli. Bugün burada Kırgızistan halkına, devletine Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesine ve emeği geçen bütün Üniversitelerimize yönetimlerine teşekkür etmek istiyorum. Tüm bilim insanlarına teşekkür etmek istiyorum. Bir kez daha buradan bilim dünyamız için önemli olan Dünya Etnospor Konfederasyonu Doktora burslarını ve ansiklopedi çalışmamızı da hatırlatmak istiyorum bu çalışmalarımızı da güçlendirmeye devam edeceğiz. Böylelikle geleneksel sporlar ve oyunlar alanındaki akademik çalışmanın hem sayısını hem de kalitesini arttırmaya hedefliyoruz. Bugün buraya katılan bütün üniversite öğrencilerimizi tebrik ediyorum, darısı bizim ülkemizdeki üniversitelerimizin başına orada da üniversiteler bünyesindeki geleneksel spor ve geleneksel oyunlarla ilgili çalışmaları zenginleştirmeye ve güçlendirmeye gayret ediyoruz. Birinci Türk Dünyası Üniversiteler Birliği Geleneksel Spor Oyunları başlamıştır hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

resim yükle
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.