TÜRKİYE’NİN EN BAŞTA GELEN TARIMSAL ÜRETİM MERKEZLERİNDEN OLAN AYDIN’DA ENGİNAR BAHÇELERİNDE HAREKET BAŞLADI. EKİMİ KIŞIN, HASADI DA YAZIN YAPILAN ENGİNARLARIN ÇAPASINI YAPAN TARIM İŞÇİSİ KADINLAR ARTAN ASGARİ ÜCRETE RAĞMEN YEVMİYELERE HALEN ZAM YAPILMADIĞINI BELİRTEREK AMELE YEVMİYELERİNDE DE İYİLEŞTİRİLME YAPILMASINI İSTEDİLER.
Türkiye’nin en başta gelen tarımsal üretim merkezlerinden olan Aydın’da enginar bahçelerinde hareket başladı. Ekimi kışın, hasadı da yazın yapılan enginarların çapasını yapan tarım işçisi kadınlar artan asgari ücrete rağmen yevmiyelere halen zam yapılmadığını belirterek amele yevmiyelerinde de iyileştirilme yapılmasını istediler.
Aydın Ovası’nda geçimini tarım işçiliği sağlayan binlerce kişiden biri olan Pembe Karabaş, makineli tarımın yaygınlaşmasına rağmen sektörde yaşanan en büyük sıkıntıların başında çalışacak insan bulma zorluğu olduğunu belirterek, “Yevmiyeler düşük olduğu için kimse tarlaya gitmek istemiyor. Geçen yıl asgari ücret 5 bin 500 TL amelelerin gündeliği 200 TL idi. Bu yıl asgari ücret 8 bin 500 TL oldu. Yevmiyeler halen aynı. Tarım sektöründe ayın 30 günü çalışabilmek neredeyse imkansız. Ancak bir kişi ayın 30 günü çapa yapsa bile eline geçecek para 6 bin TL. Bu nedenle amelelere verilen yevmiye fiyatlarının da güncellenmesini istiyoruz” diye konuştu.
“Sigortası olmadığı için kimse yapmak istemiyor”
Tarım işçiliğinin çok zor bir uğraş olduğunu ve sigortası olmadığı için de tarımda çalışanların yaşlandıklarında adeta sahipsiz kaldığını belirten Karabaş, yetkililerden bu konuda yasal düzenleme yapmasını beklediklerini söyledi.