İZMİR KALKINMA AJANSI (İZKA), GDZ ELEKTRİK VE GENÇ İŞİ KOOPERATİF’İN İŞ BİRLİĞİYLE DÜZENLENEN ELEKTRİK DAĞITIM SEKTÖRÜNDE YENİLİKÇİ FİKİR GELİŞTİRME ATÖLYESİNDE, İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİNE (İEÜ) ÇİFT ÖDÜL GELDİ.
İzmir Ekonomi Üniversitesinin (İEÜ) iki öğrencisi, Elektrik Dağıtım Sektöründe Yenilikçi Fikir Geliştirme Atölyesinde önemli bir başarı göstererek iki ödül birden aldı.
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), GDZ Elektrik ve Genç İşi Kooperatif iş birliğiyle düzenlenen Elektrik Dağıtım Sektöründe Yenilikçi Fikir Geliştirme Atölyesinde, İzmir Ekonomi Üniversitesine (İEÜ) çift ödül geldi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sürdürülebilir Enerji Yüksek Lisans Programı öğrencisi Emrecan Durmaz, sürdürülebilir enerji alanında Türkiye’nin ilk lisansüstü programında eğitim görerek, elektrikli araçlar için hazırlanan şarj istasyonlarındaki enerji ihtiyacını belirleyecek ve kontrolü sağlayacak bir yazılım gerçekleştirdi. Durmaz, yapay zeka yardımıyla çalışacak ve önemli bir ihtiyacı karşılayacak çalışmasıyla, ‘hızlandırma’ kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.
‘Kuluçka’ kategorisinde yer alan aynı bölümün öğrencisi Selin Baysak ise hanelerdeki elektrik kullanımının vatandaşlar tarafından takip edilmesine imkan sağlayacak bir mobil uygulama fikrini ortaya koydu. Baysak, özellikle vatandaşların işini kolaylaştıracak ve gereksiz enerji tüketiminin de önüne geçebilecek bu fikriyle ödüle ulaşmayı başardı.
Yazılım projesi hakkında bilgi veren Durmaz, “Elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonları, şebekeden direkt elektrik çekerek çalışıyor. Önümüzdeki dönemde elektrikli araç sayısının artacağını da düşünürsek, istasyonların aynı anda tüm elektrik ihtiyacını karşılaması adına yapılması gerekenler var. Hazırladığım yazılım, tüm bu sistemi optimize edecek. Yapay zeka yardımıyla çalışacak yazılım, hangi istasyonda ortalama ne kadar enerji tüketildiğini baz alarak analizler yapacak, mevsimler özelinde ihtiyacı belirleyecek. İstasyonlardaki enerji dağılımının ne olması gerektiğini de planlayabilecek. Bu sayede elektrik dağıtım şirketinin işini kolaylaştıracak” dedi.
Enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediğini söyleyen Selin Baysak ise “Önerdiğim mobil uygulama, veri odaklı bir yaklaşımla kullanıcılarına enerji kullanım alışkanlıklarını görselleştirme imkanı sunarak tasarruf potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı oluyor ve enerji faturalarını azaltmalarını sağlıyor. Uygulama enerji verimliliği konusunda kullanıcılara öneriler sunuyor ve enerji tasarrufu sağlayan alışkanlıkların benimsenmesine teşvik ediyor. Bu uygulamayı sadece fatura düşürmek için bir araç olarak görmüyorum. Aynı zamanda sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı ve enerji tüketimi konusunda toplumda bir dönüşüm oluşturmayı amaçlıyor. Örneğin, tüketiminizi karbon ayak izi olarak da görüyorsunuz. Uygulamanın kullanıcılar üzerinde meydana getirdiği etki arttıkça, enerji verimliliği konusunda toplumsal farkındalığın da artacağına inanıyorum” diye konuştu.