2 Bi̇n 100 Yılık Steller Zi̇yarete Açıldı

Spread the love

KIMIL DAĞI’NDAN ASKERİ HELİKOPTER İLE TAŞINAN VE ÜZERİNDEKİ YAZITLAR NEDENİYLE TARİHE IŞIK TUTAN 2 BİN 100 YILLIK STELLER, MÜZELER HAFTASI KUTLAMASINDA ZİYARETE AÇILDI.

2 Bi̇n 100 Yılık Steller Zi̇yarete Açıldı
Yayınlama: 20.05.2024
A+
A-
Spread the love

Kımıl Dağı’ndan askeri helikopter ile taşınan ve üzerindeki yazıtlar nedeniyle tarihe ışık tutan 2 bin 100 yıllık steller, Müzeler Haftası kutlamasında ziyarete açıldı.

Adıyaman’da 18-24 Mayıs Müzeler Haftası, 2 bin 100 yüzyıllık stellerin açılışı ve özel çocukların Perre Antik Kentte kazı çalışmalarına katılmasıyla kutlandı.

Adıyaman’ın Gerger ilçesindeki 1650 rakımlı Kımıl Dağı’nda Kommagene uygarlığına ait Nemrut Dağı’ndakine benzer bir kült (kutsal) alan ve eteklerinde biri ikiye bölünmüş 2 stel bulunmuştu. İkiyi bölünen Apollon Mitras ile Kral Antiochos’un tokalaşma sahnesinin bulunduğu stel ile iki tarafında kitabelerin bulunduğu stel restore edildi.

Gaziantep Restorasyon, Konservasyon Bölge Laboratuvarı tarafından steller restöre edilerek Perre Antik Kent nekropol alanının kuzeydoğusunda kaidelere yerleştirildi. Steller protokol üyelerinin katılımı ile Müzeler Haftası’nda açılarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Müzeler Haftası nedeniyle Adıyaman’da eğitim gören özel çocuklar da devam eden kazılara katıldı.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. Kahraman Yağız düzenlenen törende steller ile ilgili sunum yaptı.

Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse konuşmasında, “Gecen sezon içerisinde, burada gördüğünüz alan içerisinde İl Özel İdare’mizin de destekleriyle 5 bin metreküp toprak bu alanın dışına çıkartıldı. Neredeyse son 20 yılda yapılanın toplamına denk bir çalışma Perre Antik Kentinde Müze Müdürlüğümüz öncülüğünde gerçekleştirildi” dedi.

Adıyaman Vali Yardımcısı Uğur Kapar, müze çalışanlarının Müze Haftası’nı kutladı.

Müze Müdürü Mehmet Alkan gazetecileri yaptığı açıklamada, tüm yerli ve yabancı ziyaretçileri Perre Antik Kent ziyaretinde stelleri görmeye davet etti.

Bir Yorum Yazın

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.