150 Yıllık Arı Evi̇ Yapılan Restorasyonla Hayat Buldu

Spread the love

BURSA’DA UZUN YILLARDIR ATIL VAZİYETTE DURAN 150 YILLIK ARI EVİ, NİLÜFER BELEDİYESİ’NİN GİRİŞİMLERİ İLE KAMULAŞTIRILARAK RESTORE EDİLDİ. ÇOCUKLARA ARI, BAL VE ARICILIK İLE İLGİLİ EĞİTİM VERMEK AMACIYLA EVİN İÇİNDE BULUNAN BİR DİĞER YAPI ATÖLYE HALİNE GETİRİLDİ. ZİYARETÇİLERİNE ANTİK DÖNEMDEN GÜNÜMÜZE KADAR ARICILIK HAKKINDA KRONOLOJİK DENEYİM SUNAN MÜZE, KURDELE KESİM TÖRENİ SONRASI HİZMETE AÇILDI.

150 Yıllık Arı Evi̇ Yapılan Restorasyonla Hayat Buldu
Yayınlama: 18.01.2024
A+
A-
Spread the love

Bursa’da uzun yıllardır atıl vaziyette duran 150 yıllık Arı Evi, Nilüfer Belediyesi’nin girişimleri ile kamulaştırılarak restore edildi. Çocuklara arı, bal ve arıcılık ile ilgili eğitim vermek amacıyla evin içinde bulunan bir diğer yapı atölye haline getirildi. Ziyaretçilerine antik dönemden günümüze kadar arıcılık hakkında kronolojik deneyim sunan ev, kurdele kesim töreni sonrası hizmete açıldı.

Merkez Nilüfer ilçesi Ürünlü Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 150 yıl önce kullanıldığı düşünülen Arı Evi, restore edilerek hizmete açıldı. Evin bahçesinde bulunan kerpiçten yapılma ve kil ile sıvanan nişli duvar, antik dönemde doğal kovan olarak kullanılıyordu. ’Arılık’ adı verilen bu duvarlara Anadolu coğrafyasında az rastlanırken, sivil mimarlık yapısının ünik örneği olan kerpiç yapıdaki nişlerin, ev planı ile birlikte düşünülerek inşa edildiğini gösteriyor.

Nilüfer Belediyesi tarafından kamulaştırılarak restore edilen yapı ile birlikte antik dönemden günümüze arı, bal ve arıcılık tarihi ziyaretçilerine aktarılacak. Ayrıca Arı Evi içerisinde restore edilen diğer yapı ise kadın ve çocuklara ayrılarak arının ekolojik döngü içindeki yerini eğlenceli eğitimlerle anlatılacak.

Anadolu’da az rastlanır bir tarihi yapıyı restore ederek geri kazandıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Ürünlü Arı Evi duvarları arıların bal yapması için doğal kovan haline getirilmiş bir ev. Anadolu’da da eşine az rastlanır bir geleneği tekrar günümüze taşımaya çalıştığımız bir yer burası. Antik dönemde de kutsal kabul edilen arı ve bal geleneğini bu mimari yapı ile günümüze kadar ulaştığını görüyoruz. Bu kültürel mirasın gelecek kuşaklar altına alınması amacıyla binayı kamulaştırdık ve yapıyı restore ederek arıcılık faaliyetlerinin anlatıldığı Arı Evi’ne dönüştürdük. Adı müze değil ama bir müze şeklinde düzenlendi. Ziyarete açılan bu mekanda antik dönemden günümüze kadar arı, bal ve arıcılık tarihinin gelişimi kronolojik olarak betim ve görsellerle ziyaretçilerimize sunuluyor. Burada ikinci bir yapımız daha var. Bu yapıyı kadın ve çocuklara ayırarak çeşitli eğitim ve atölyelerde etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Aktif olarak kullanacağımız bu bölümde de çocukların arı yaşamını ve ekolojik döngüdeki yerini bilgi ve oyunlarla destekleyerek öğrenebilecekleri bir deney haline getirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.